Akvarellpapper

Det finns olika sorters akvarellpapper och här kan du läsa om olika egenskaper

Hot Pressed 

Hot Pressed papper har en slät pappersyta (ingen struktur) som skapats genom att trycka ett färdigt pappersark genom varma cylindrar, processen heter varmpressning. Varmpressning resulterar i en jämnare yta än kallpressning.

Hot Pressed papper används när man vill måla fina detaljer t ex med penna, det flödar smidigare över papperet. Hot Pressed papper är bra för fotokvalitet oavsett blank eller matt.

Kallas även: Satin

Cold Pressed

Kallpressat papper (även kallas "NOT" papper, betyder att de "inte är varmpressade". Processen görs genom att hänga arken under torkningen eller genom att tryckas i en mekanisk press (för handgjorda papper), eller genom kalandrering av arket med ett lätt tryck genom filttäckta metallvalsar (formgjort papper). Denna kallpressning ger arket en dämpad struktur som är relativt lätt att använda, kan tolerera en viss mängd av rättelser eller lyft. Arken är mer formstabila när de är våta, och (beroende på tillverkare) vanligtvis mindre absorberande än grov gräng.

Kallas även: Fingräng; Grain Fin; CP(NOT)

Rough

Papper med grov gräng har den mest texturerad eller ojämna ytan. Ytan ser ut som en småstenig strand, där de små oregelbundna groparna samlar pölar med akvarellfärg som skapar en grynig effekt när pappret har torkat.  

Alternativt, om du drar en torr pensel över ytan, kommer du att applicera färg bara på ytan, och inte nere i groparna – därmed få du ytterligare en effekt. Grovgrängat papper är generellt inte ansett som ett lämpligt papper för detaljmålning, men är utmärkt för en lös, uttrycksfull manér.

Kallas även: Grov Gräng; Grain Torchon 

Varför har akvarellark ett vattenmärke?

Ett vattenmärke är som en etikett i ett klädesplagg – det berättar vem som har tillverkat det. Beroende på tillverkaren, kan det stå också hur mycket bomull som finns i pappret samt namnet på pappret. Fabriano sägs vara den första fabriken som började använda vattenmärken, mot slutet av 1200-talet. Vattenmärken syns bäst när man håller upp arket mot ljuset. Ett vattenmärke kan läggas till antingen genom att det är en del av ramen som används eftersom mindre pappersmassa hamnar där, eller kan det präglas in efteråt medan pappret fortfarande är våt.

Akvarellark med “rå kant”

En rå kant på ett akvarellark är en ojämn, naturlig kant som bildas när pappret tillverkas (pappersmassan blir tunnare mot kanten). Ett helt ark med handgjort akvarellpapper brukar ha en råkant på alla fyra sidor. Ett ark som är skuren eller delad kommer att ha en eller flera raka kanter, beroende på hur det blev skuren. Vissa maskintillverkat papper har ”falska” råkanter.

Den råa kanten är tänkt att vara dekorativ, bredden på kanten varierar från tillverkare till tillverkare. Vissa konstnärer tycker om att behålla kanten så att det syns även när målningen är inramad, medan andra river bort den.

Vilken gramvikt?

Akvarellpapprets tjocklek mats i vikt. Därför, ju större vikten är desto tjockare är pappret. Det mäts antingen i pund (lbs) eller gram per kvm (gsm).
Standardvikter som finns är:
90lb (190 gsm/200 gsm), 140 lb (300 gsm), och 300 lb (638 gsm/640 gsm).

Tunnare papper behöver sträckts för att förhindra att det bucklar sig när du målar på det med mycket vatten. Hur tjockt pappret behöver vara innan du kan måla på det utan att behöva sträcka det, beror på hur mycket vatten du tycker om att använda. 300 gramspapper är det vanligaste valet, och papper som är tunnare behöver alltid spännas eller tejpas upp.

Tjockare papper – 638 gsm tål mera vatten och även flera lager med laveringar.

Akvarellblock

Akvarellpapper säljs också som block vilka är limmade på alla fyra sidor. Detta har fördelen att man inte behöver spänna upp pappret innan målningen, för att undvika att det bucklar sig. Det finns också nackdelar med akvarellblock, eftersom man måste låta målningen torka i blocket innan man drar bort pappret. Det betyder att man behöver flera än ett block om man ska fortsätta att måla flera målningar under en sittning. Man kan naturligtvis riva bort ett ark och tejpa upp det separat på en träskiva. 

Akvarellark

Hur man sträcker ett akvarellark:

  1. Riva av fyra längder med gummerad syrafri papperstejp, en längd för varje sida av pappret. Riv varje längd lite längre än själva papprets längd. Lägg dem åt sidan.
  2. Blöt ytan av akvarellarket med en natursvamp, eller pensla på rikligt med vatten med en moddlare. Låt pappret suga åt sig vattnet – då expanderar pappersfibrerna.
  3. Pappret kommer att resa sig (krulla ihop sig) från bordsytan – vänta tills den har rätat ut sig igen och all blänk är borta från den våta ytan. Placera arket på en trä/masonit skiva som ligger platt på bordet.
  4. Fukta en tejpremsa och klistra pappret ordentligt så att en tredje del av tejpen är på pappret och två tredjedelar är på träskivan. Detta kommer att förhindra att pappret reser sig från skivan när det torkar.
  5. Klistra de andra sidorna av pappret på samma sätt. Låt torka helt. Under tiden vattnet avdunstar, drar pappersfibrerna ihop sig vilket gör att pappret ligger helt platt.
  6. Låt träskivan ligga plant under tiden pappret torkar, annars kommer vattnet dränera bort till en kant och pappret kommer torka ojämnt.

Tips:

  1. Använd inte varmt vatten att blöta pappret med eftersom det kan ta bort limmet/stärkelsen från ytan. Lim/stärkelse tillsätts akvarellpapper för att det inte ska suga åt sig för mycket vatten/pigment.
  2. Om du inte tycker om att använda papperstejp, använd en häftpistol istället.
  3. När du har målat klart och pappret är tort, kan du antingen riva bort tejpen, men var försiktigt att du inte river pappret eller skära bort innanför tejplinjen med skalpell

 


Nyheter

Derwent - Inktense Blocks
Vattenlösliga pennor i 72 olika färger
 21:-  
Wisteria
15 ml tub
 129:-  
Manuscript - Kalligrafiset
Ett start-kalligrafiset
 100:-  
Clairefontaine - Skrivblock
A5 - 90 gram
 61:-  
Kalligrafiset
I setet ingår det 4 kalligrafipenslar, en liten tuschrivare och tuschstång. Den rektangulära...
 199:-  
Gredelin Konstnärshandel, 011-12 13 31, Hospitalsgatan 13, 602 27 Norrköping, butik@gredelin.se, org nr 556580-1494