Penslar med naturligt hår eller blandhår

 


Naturliga och syntetiska blandningar

I sökandet efter den bästa penseln så kombinerar många penselföretag naturliga och syntetiska hår. Det naturliga håret ökar mjukheten och absorptionsförmågan, medan syntetiskt håret bibehåller penselns stuns och det naturliga håret spets.  Kombinationer av dessa egenskaper gör penslarna särskilt lämpade för akvareller.


Första gången man använder penseln

Penselns hårstrån är ihoplimmade för att skydda dem under transporten men också så att man ska se hur penseln ser ut när den är våt. Limmet försvinner när du doppar penseln i ljummet vatten. Rör penseln fram och tillbaka i vattnet tills hårstråna inte längre är styva. Dra penseln försiktigt mot vattenbehållarens kant för att bli av med överflödigt vatten. Om du inte ska använda din pensel direkt, torka den försiktigt med en bomullstrasa (läs mera information nedan). Se till att alltid smeka medhårs så att hårstråna inte viks bakåt eller utåt.

Under målningens gång

En aggressiv målarteknik kommer att förkorta penselns livslängd. Mårdhårspenslar kan användas till akvarell och tunn oljefärg, men det är inte rekommenderat att använda samma pensel till både olja och akvarell eftersom oljeresterna kommer att påverka akvarellflödet.

Lämna aldrig en mårdhårspensel stående i vattenbehållaren när du har målat färdigt, hårstråna kommer att böjas och blir sällan bra igen. När du målar eller rengör din pensel, undvik att trycka ner den så hårt att hårstråna viker sig i en 90 graders vinkel eftersom det kan skada penseln.

Rengöring

Skölj i ljummet vatten, inte för varmt. Undvik tvål eller såpa om du bara målar akvarell.
Låt inte färg torka i penseln utan rengör den innan du avslutar. Var speciellt uppmärksam runt metalhöljen där färg kan samlas. Att lämna färg kvar kan orsaka att hårstråna börja spreta utåt. Dra aldrig i hårstråna.

När du har sköljt klart kan du skaka av överflödigt vatten. Större penslar kan tryckas varsamt med en bomullstrasa. Avsluta genom att forma hårstråna till en fin spets genom att dra den försiktigt mellan tummen och pekfingret. Dra inte eller kläm hårt. Låt penseln torka till något innan du stoppar undan den.

Använd gärna en bambu penselmatta för att skydda dina penslar. Penselmattan är luftig och tillåter att mårdhåren kan torka fritt. Att lämna en mårdhårspensel blöt kan orsaka att penseln möglar, eller att träskaftet ruttnar.

OBS! Om du använder maskeringsvätska som är ett gummibaserat medium, använd inte en mårdhårspensel för att måla med. Använd istället en gammal eller billig pensel. Ett tips är att doppa penseln i koncentrerat diskmedel, torka av och sedan doppa i maskeringsvätskan. Diskmedlet fungerar som ett skydd. På så sätt när man sköljer pensel sedan, löser diskmedlet upp sig i vattnet och drar med sig maskeringsvätskan.

 


Nyheter

Nellie's Choice - Drops
Storlek: A5
 55:-  
Dutch Doobadoo - Arrows
Storlek: A5
 53:-  
Dutch Doobadoo - Star
Storlek: A5
 53:-  
LaVanche - 2752
Storlek: 00
 17:-  
Staedtler - Passare
Max cirkel Ø ca 300 mm. Längd 124 mm.
 51:-  
Staedtler - Sax
17 cm hobbysax
 22:-  
Clairefontaine - Skrivblock
A5 - 90 gram
 61:-  
W&N - Liquin Impasto
60 ml tub
 148:-  
Gredelin Konstnärshandel, 011-12 13 31, Hospitalsgatan 13, 602 27 Norrköping, butik@gredelin.se, org nr 556580-1494