Penslar med syntethår

I vårt sortiment har vi flertalet penslar gjorda av syntethår, vi har samlat alla dessa i ett dokument med länkar direkt till webbshopen.
>> Läs dokument

Filmklipp som visar egenskaper med syntetpenslar.

 

Rengöring av syntetpenslar

Vissa färgpigment kommer att färga av sig på penselns hårstrån, oavsett hur noga du rengör den. Den kommer inte lösa upp sig när du målar, pigmenten har gått in i syntetmaterialet och sitter fast.

Om du har målat med akrylfärg eller akvarellfärg:
Torka av så mycket färg från penseln som möjligt med en trasa eller torkpapper. Skölj ordentligt tills vattnet är rent och ingen mer färg kommer från penseln. Använd lite grönsåpa eller penseltvål i handflatan och gnugga penseln i tvålen. Om det finns färg kvar i penseln kommer detta moment lösa upp det sista. Skölj en gång till i rent vatten för att ta bort tvålen. Skaka av allt överflödigt vatten.

Använd dina fingrar och forma penselns hårstrån tillbaka till originalformen. Om nödvändigt, vira in penselns hårstrån i lite kökspapper medan penseln fortfarande är blöt. När pappret torkar kommer den att dra åt sig och hjälpa penseln hålla sin fina form.

Låt penseln torka i rumstemperatur och se till att huvudet inte lutar sig mot en yta, annars kommer den att torka sned. Om den inte är för blöt kan den stå med skaftet nedåt i en burk.

Om du har målat med oljefärg:

Torka av överflödig oljefärg med en trasa eller torkpapper. Genom att trycka försiktet på hårstråna, från hylsan mot topparna kan får man bort mera färg, men var noga att inte dra i hårstråna

Skölj penseln i terpentin först genom att föra penseln fram och tillbaka i en glasburk som innehåller terpentin tills du känner att det mesta av oljefärgen har löst upp sig. Använd lite grönsåpa eller penseltvål i handflatan och gnugga penseln I tvålen, om det finns färg kvar i penseln kommer detta moment lösa upp det sista. Skölj en gång till i ljummet rent vatten för att ta bort tvålen. Skaka av allt överflödigt vatten. Använd aldrig hett vatten när du tvättar penslarna eftersom värmen kan få hylsan att expanderar och hårstråna kan då lossna.

Använd dina fingrar och forma penselns hårstrån tillbaka till original formen. Om nödvändigt, vira in penselns hårstrån i lite kökspapper medan penseln fortfarande är blöt. När pappret torkar kommer den att dra åt sig och hjälpa penseln hålla sin fina form.

Låt penseln torka i rumstemperatur och se till att huvudet inte lutar sig mot en yta, annars kommer den att torka sned. Om den inte är för blöt kan den stå med skaftet nedåt i en burk.

Tips:

Använd alltid olika penslar för oljemålning och vattenbaserad medium (akryl, akvarell, akrylfernissa osv.). Olja stöttar bort vatten. Använd också särskilda penslar för fernissa, gesso och maskeringsvätska.

Låt aldrig akrylfärg torka på en pensel efter som den är vattenfast när den torkar. Om detta händer och färgen har inte hunnit bli stenhård kan det finnas möjlighet att rädda penseln genom att arbeta in handsprit i hårstråna, skölj med ljummet vatten och grönsåpa och repetera. Det är inte säkert att det fungerar, men det är värt ett försök. Lämna inte en syntetpensel i en vattenburk en längre tid om du inte är beredd att den ska förlora sin form. Även om syntetpenslar är tåligare än naturpenslar så blir de krokiga om de får stå på huvudet i en vattenbytta. Ibland kan man forma om en syntetpensel som har blivit sned genom att använda varmt (aldrig kokande) vatten.

 


Nyheter

Derwent - Inktense Blocks
Vattenlösliga pennor i 72 olika färger
 21:-  
Wisteria
15 ml tub
 129:-  
Manuscript - Kalligrafiset
Ett start-kalligrafiset
 100:-  
Clairefontaine - Skrivblock
A5 - 90 gram
 61:-  
Kalligrafiset
I setet ingår det 4 kalligrafipenslar, en liten tuschrivare och tuschstång. Den rektangulära...
 199:-  
Gredelin Konstnärshandel, 011-12 13 31, Hospitalsgatan 13, 602 27 Norrköping, butik@gredelin.se, org nr 556580-1494